menu-close

LinkedinTwitterFacebook

YIN over ondernemerschap

Op maandag 16 januari lieten de leden van het Young Instrumentation Network (YIN) in het restaurant van Lijm en Cultuur in Delft zich inspireren over ondernemerschap. Drie gedreven jonge ondernemers vertelden over de ontwikkeling van hun bedrijf. Het werd een vruchtbare uitwisseling.

Belang van goed prototype

Gastspreker Sander den Hoedt van Delmic sprak over innovatie in de microscopie. Hij schetste hoe deze succesvolle onderneming sinds 2010 correlatieve licht- en elektronenmicroscopie-oplossingen samenbrengt in producten. Een enkel prototype werd verder ontwikkeld tot een microscoop die verkocht werd aan vijf bedrijven. Den Hoedt onderstreepte het belang van de kwaliteit van het product en van inzicht in de doelgroep in deze fase. Immers, de markt moet veroverd worden met concrete oplossingen. Inmiddels worden de producten en oplossingen van Delmic wereldwijd verkocht.

Potentiële klant in de zaal

Michiel Muller van Abel vertelde hoe hij in 2009 als startup van de TU Delft begon met innovatieve producten en diensten waarmee mensen sneller, goedkoper, comfortabeler, veiliger en schoner kunnen bewegen. De aangedragen voorbeelden zijn gebaseerd op sensortechnologie, zoals een trackingsysteem voor de containers van PostNL of sensoren op vuilnisbakken. Bij de ontwikkeling krijgt de eindgebruiker steeds een centrale plaats. Inmiddels is het bedrijf gegroeid tot tien werknemers met een groot partnernetwerk. De gastspreker benadrukte dat het desondanks de ambitie van het bedrijf blijft om oplossingen in eigen beheer te ontwikkelen. Al tijdens zijn verhaal wist iemand in de zaal een potentiële klant voor Abel.

Groei is niet zaligmakend

Met het onderwerp 'van Leapfrog 3D-printers tot CEAD' schetste Lucas Jansen de ontwikkeling van de Leapfrog 3D-printer. Vanaf de start tijdens zijn studie was het bedrijf na drie jaar succesvol. De tijdsbesteding R&D versus management veranderde ondertussen van 70-30 naar 20-80 en niet tevreden met deze verhouding verkocht hij het bedrijf en maakte zijn studie af. De ondernemingsgeest bleef prikkelen en binnen het multidisciplinair ingenieursbureau CEAD ontwikkelt Jansen nu machines op maat voor productie-installaties. Dankzij de sterke groei is hij inmiddels dringend op zoek naar goede technici. Na afloop meldden zich al geïnteresseerde YIN-ers voor de vacatures.

Entrepreneurspool adviseert startende technici

Desgevraagd kwamen de gastsprekers unaniem tot een advies voor ondernemende jonge technici: "Ga ervoor! Ondernemen is gewoon doen." Anton Duisterwinkel, bestuurslid van Holland Instrumentation, sloot de avond af met een toelichting op de Entrepreneurspool van Holland Instrumentation, die startende hightech ondernemers een duwtje in de rug kan geven.