menu-close

LinkedinTwitterFacebook

‘Innoveren in space’ ZIE 2018

YIN Deelsessie 'Innoveren in Space' - ZIE 2018 @ Corpus


Tijdens het jaarlijkse ZIE evenement op 27 maart organiseerden de young professionals van HI een deelsessie over 'Innoveren in Space'. Tijdens de deelsessie vertelden vier sprekers hun visie over innovaties binnen de ruimtevaart industrie en gaven hun visie over de ontwikkelingen voor de komende jaren.

 

Dhr. de Goeij, Systems Engineer bij TNO, heeft laten zien welke ontwikkelingen zich de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden binnen TNO en gaf een blik over de toepassingen waar vooral de miniaturisatie en grote series een grote rol gaan spelen. Hierbij werd ingegaan op het vervaardigen van free form mirrors maa rook de uitdagingen die binnen het Sentinel 5 project spelen. Daarnaast voorziet dhr. de Goeij ook een snelle ontwikkeling en toepassing met behulp van laser communicatie, een ontwikkelingsproject binnen TNO.

 

Na dhr. de Goeij liet dhr. van der Haagen, CCO bij Airborne Composites, zien hoe Airborne Composites omgaat met de groei van het bedrijf en het gebruik van automatisering binnen de productie om de vraag naar verschillende type producten te kunnen opvangen. Het doel waar Airborne op in zet is de productie verhogen en kosten te drukken zodat deze (bijvoorbeeld) zonnepanelen interessant worden voor ook kleine spelers.

 

De derde spreker was dhr. Meiboom, van Airbus DS Nederland. Hij gaf een kijkje in de ontwikkeling van Airbus DS binnen Nederland. Ook zij zien de productie toenemen in combinatie met miniaturisatie van instrumenten en satellieten, een voorbeeld hiervan is het project Tropolite en Spectrolite. Een ander goed voorbeeld van ontwikkeling binnen de regio is de productie van een aantal onderdelen van de nieuwe Europese draagraket Ariane 6. Airbus heeft een nieuwe productie faciliteit in Oegstgeest gebouwd waarin de focus ligt op effici├źntie.

 

Tot slot verteld dhr Rotteveel van Innovative Solutions In Space (ISIS) hoe de markt voor nano-satellieten aan het groeien is en hoe ze hier op inspelen door het standaardiseren van verschillende componenten. Daarnaast wordt de vraag naar R&D projecten steeds meer waardoor mogelijkheden ontstaan, bijvoorbeeld het plaatsen van een nanosatelliet met meet instrument die in baan om de maan zit. Ook het gebruik van constellaties om de aarde zal een grotere rol gaan spelen, het verkrijgen van data en dit beschikbaar maken voor de gebruiker.

 

De bedoeling was dat daarnaast ook een discussie zou worden gevoerd met de verschillende sprekers en het publiek. Stellingen als 'Hoe blijven we in Nederland / ZH competitief ten opzichte van de rest van de wereld?' en 'Welke technologie├źn binnen Smart Industry hebben het meeste potentie voor Space?'

 

Helaas is het niet gelukt om deze discussie te houden. Wellicht stof voor een volgende sessie!