menu-close

LinkedinTwitterFacebook

ZIE 2018 kijkt vooruit

Op 27 maart organiseerde HI het ZIE (Zuid-Hollands Innovatie Evenement) met als thema ‘hoe ZIEt uw bedrijf er over vijf jaar uit’. In de inspirerende omgeving van Corpus vertelde voorzitter André Boer over de ontwikkelingen bij en plannen van HI, hèt hightech netwerk van West-Nederland. Daarna kwamen drie ondernemers aan het woord die met hun bedrijf op de toekomst vooruitlopen.

 

 

Johannes Brouwer van Ledger Leopard toonde aan dat blockchain ook voor de maakindustrie een relevante technologie kan zijn om kosten te besparen, veiliger te werken en bijvoorbeeld het vertrouwen van een bank te winnen voor een scale-up bedrijf. Kijk hier naar de presentatie van Johannes Brouwer. 

 

 

Stefan Morssink (HTC Parking Services) liet zien hoe een relatief eenvoudig product als een speedgate veel meer waarde kan krijgen voor afnemers door toevoegen van diensten op basis van metingen in en aan het product. Zo kan een maakbedrijf door ook diensten te gaan leveren veel winstgevender worden. Kijk hier voor de presentatie van Stefan.

 

 

Erik Dierinck van het Vlaamse Newtec vertelde hoe de transitie van zijn bedrijf naar een ‘factory-of-the-future’ veel verder gaat dan het productieproces automatiseren. Newtec is een adaptief, innovatief, flexibel bedrijf geworden waar de enige rem op de ontwikkeling nog bestaat uit het eigen gebrek aan voorstellingsvermogen. Stuk voor stuk inspirerende verhalen voor ondernemers die vooruitkijken. Kijk hier naar de presentatie van Erik Dierinck.

 

 

Workshops

Na het plenaire programma gingen de ruim 195 bezoekers naar een viertal workshops, waaronder:

  • Samen Smart Manufacturing toepassen (SMITZH) over inspiratie, kennis en kunde, partners en financiering voor het toepassen van Smart Manufacturing in bedrijven. Er was de mogelijkheid om te discussiëren met fieldlabtrekkers over slimme workshops en opleidingen.

 

  • Bezoekers konden kennis maken met de HI Technology Disruption Challenge, een platform waar kleine en grote bedrijven elkaar vinden om samen disruptieve technologieën te ontwikkelen. De combinatie van innovatieve en flexibele MKB’s met het internationale netwerk van corporates biedt fantastische groeimogelijkheden. Kijk hier terug naar de presentaties over AddVentured HI-tech door Bart van Mierlo (S&T), door Tom van der Horst (TNO), door Paul d'Hond (KvK) en Marloes van Put (Airbus).

 

  • Samen innoveren met de space industrie (YIN) over dé baanbrekende innovaties in de space-industrie voor de aankomende vijf jaar? En hoe kan je ‘’buurman’’ uit de regio West-Nederland hierbij helpen, ook als hij niets van ruimtevaart weet? Bedrijven als Airbus, TNO, ISIS en Airborn vertelden hun visie over de toekomst van space en hoe de industrie in de regio hierbij kan helpen. Zie hier de presentaties van: Airbus, TNO, ISIS, Airborn  tijdens deze workshop.

 

  • Samen optrekken in een veranderende omgeving (MedTech). In de medical device sector verandert er veel op dit moment, van regelgeving en supply chains tot verwachtingen van artsen en patiënten. Dit leidt tot andere businessmodellen. In die veranderende wereld is co-creatie cruciaal. We informeerden de deelnemers over nieuwe regelgeving en presenteren inspirerende cases. Kijk hier terug naar de presentatie van MedTech.

 

De hele middag konden de bezoekers over de bedrijvenbeurs lopen om kennis op te doen van de laatste ontwikkelingen bij bedrijven uit de regio en leden van HI.

 

ZIE-2018 is deels gefinancierd vanuit de MIT-subsidieregeling voor netwerk-activiteiten via het TKI HTSM