menu-close

LinkedinTwitterFacebook

Terugblik Young Professionals kennisevent @ Delft

Blik op de toekomst tijdens het Young Professionals kennisevent

De Young Professionals van het aerospace cluster (JIPAS) en het YIN-netwerk van HI, organiseerden op 30 augustus jl een gezamenlijk kennisevent over Augmented Reality en Blockchain. Een kleine 40 deelnemers verzamelden zich in de comfortabele locatie van de HBO Aerospace faculteit van InHolland in Delft. Het werd een geslaagde middag, waar experts een interessante blik gaven op de toekomst en de Young Professionals van verschillende sectoren elkaar leerde kennen.

 

    

Maritiem onderhoud met AR

Raymon Lubbers inspirator en ondernemer van Augmented Reality systems nam de groep in een eerste lezing mee op een tocht van zijn bedrijf FEO-AR in de maritieme onderhoudswereld. Zijn systeem kan vanaf een locatie op land de maritieme onderhoudsmonteur bijstaan in de reparatie van onderdelen op volle zee. Over het te repareren onderdeel legt het systeem een informatie-laag (augmented dus) die de monteur in staat stelt snel en effectief reparaties uit te voeren. Dergelijke augmented informatiesystemen zijn natuurlijk ook uitrolbaar naar andere sectoren. Er ontspon zich een intensieve discussie met de deelnemers. Raymon had nog een behoorlijke klus om de Young Professionals in toom te houden, maar het hielp daarbij wel dat hij ‘zijn’ systeem had meegenomen en de werking live kon demonstreren.

 


Visionaire toekomstblik

Jan-Peter Doomernik, Sr. Business Developer bij de Enexis groep ging nog een stapje verder de toekomst in. De titel van zijn lezing ‘the Future Society’ deed al vermoeden dat er een flink beroep gedaan zou worden op het inlevingsvermogen van de aanwezigen. Aan de hand van Blockchain technologie werd een samenleving omschreven waarin er een andere emotionele waarde werd gelegd op de factor geld. De toenemende ondersteuning van robots in alle facetten van ons leven en de andere rol die geld daarbij zou kunnen spelen, gaf de lezing een meer visionaire lading. Er werd met de aanwezigen volop gediscussieerd aan de hand van verschillende gedachtenexperimenten. Ook na de lezing bleven een aantal YIN’s met Jan-Peter flink in discussie over de door hem opgeworpen toekomstbeelden. De rest van de groep Young Professionals netwerkte onder het genot van een hapje en een drankje verder in de sfeervolle InHolland ‘lounge’. 

 

Versterken sectoren

Het aerospace cluster streeft ernaar om per 1 oktober deelnemer te worden van Holland Instrumentation. Dit was het eerste gezamenlijk georganiseerde event. Het signaal uit deze bijeenkomst was dat er hier sprake is van een gelukkige combinatie van industriële sectoren. Beide kunnen elkaar versterken. Dat bleek ook wel uit de bijzonder geanimeerde bijeenkomst waarbij de deelnemers elkaar goed begrepen en makkelijk vonden.