menu-close

LinkedinTwitterFacebook

Terugblik HI-Tea @ Krohne

Kijkje in de keuken van Krohne Altometer tijdens HI-Tea

Op 21 september kwamen de leden van Holland Instrumentation en HighTechNL bij elkaar voor de HI-Tea netwerkbijeenkomst. Meer dan 60 mensen waren te gast bij Krohne Altometer in Dordrecht. Het programma bestond uit presentaties over het werk van Krohne Altometer en over Smart Metrology. Daarna werden de aanwezigen rondgeleid door de gastheren van Krohne Altometer.

 

 

De bijeenkomst werd geopend door Willem Endhoven, Managing Director van HighTech NL. Hij was zeer verheugd dat beide netwerken dit keer samen een bijeenkomst organiseerden en dat er zoveel leden aanwezig waren. Vervolgens gaf hij het woord aan André Boer, general manager van Krohne Altometer Nederland, voorzitter van Holland Instrumentation en gastheer van deze HighTea.

 

 

Krohne Altometer

André Boer gaf een korte inleiding over het bedrijf. Krohne Altometer is een Duits familiebedrijf dat werd opgericht in 1921.  “Meten zit bij Krohne in het bloed, en het continu zoeken naar nieuwe ontwikkelingen in ons DNA” aldus André Boer. Krohne Nederland is de afgelopen jaren uitgebreid. Recent zijn er nieuwe R&D faciliteiten in gebruik genomen waardoor Dordrecht nu een robuuste R&D afdeling heeft met meer dan 80 mensen. Krohne in Dordrecht is ook een productiefaciliteit. Jaarlijks worden hier meer dan 90.000 flowmeters gebouwd en getest. De flowmeters variëren in grootte van 1,5 mm tot 3 meter doorsnee. Krohne flowmeters spelen een belangrijke rol in in tal van industrieën.  Coca Cola gebruikt wereldwijd flowmeters van Krohne om zeker te stellen dat de afwijking per fles van 1,5 liter maximaal twee druppeltjes is!

 

 

Een van de grootste uitdagingen voor Krohne is het vinden van technische mensen. De R&D medewerkers in Dordrecht komen uit de hele wereld, simpelweg omdat er niet genoeg Nederlandse technici voorhanden zijn. Krohne neemt deel aan verschillende projecten om de interesse van jongeren in techniek te stimuleren. Een voorbeeld daarvan is de Duurzaamheidsfabriek, een krachtenbundeling tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Hier wordt duurzaamheidsonderwijs op een vernieuwende manier ingericht in samenwerking met  onder andere Siemens, Krohne, Priva en HVC.  Zij geven praktijkonderwijs aan een nieuwe generatie technici.

 

Smart meterology

De tweede spreker was Jacob Jan de Boer van VSL, het Nationaal Metrologisch Instituut. Hij benadrukte het belang van meten voor de ontwikkeling van Smart Industry, de vierde industriële revolutie. Kenmerkend voor Smart Industry is de focus op flexibele productie, in tegenstelling tot de vertrouwde massaproductie. Dit stelt ook weer nieuwe eisen aan de meettechnologie, die hebben geleid tot de ontwikkeling van Smart Meterology. Doel van Smart Meterology is het nemen van juiste beslissingen op basis van van de juiste, gekalibreerde data. Aangezien steeds meer gebruik wordt gemaakt van data uit verschillende bronnen, moeten gebruikers kunnen vertrouwen op de kwaliteit van data uit verschillende bronnen. Voor de ontwikkeling van Smart metrology wordt nauw samengewerkt met producenten zoals Krohne.

 

Tot slot lichtte Jacob Jan de Boer twee projecten toe. Bij het Megafit project kampte een productieproces voor scheerkoppen met veel afkeur. De vraag was of VSL het productieproces kon verbeteren met als resultaat minder afkeur en custom made productie, zoals scheerkoppen die passen bij de kin van de besteller. De rol van VSL was een betrouwbare meting inbouwen. Het Aim4np project richtte zich op in-line metrology voor nanoscale productie. Op 25 oktober zal Aim4np worden getoond tijdens de opening van Nano Engineering Research Institute (NERI). Leden van Holland Instrumentation zijn hierbij welkom.

 

 

Na de presentaties werden de gasten getrakteerd op een begeesterde rondleiding van André Boer en collega’s door de productiehallen van Krohne. Daarna was het tijd om te netwerken onder het genot van een goed verzorgde borrel.