menu-close

LinkedinTwitterFacebook

Laden Agenda

Zelf aan de slag met cyber security in smart industry

  • Dit Agenda item is verlopen.
  • Dit Agenda is voorbij.

Zelf aan de slag met cyber security in smart industry

juni 28, 2019 @ 09:30 - 17:00

De opkomst van het Internet of Things stuwt het belang van data en het datagebruik verder op. Steeds meer productieapparatuur wordt aan het fabrieksnetwerk en aan het Internet gekoppeld. Dankzij de grotere hoeveelheden data kunnen, na dataverwerking en visualisatie, uit de verkregen informatie, processen worden bijgestuurd. In Industrie 4.0/Smart Industry verband is massaal gekozen om over te gaan op de OPC UA standaard. Ook worden open source oplossingen steeds krachtiger. Op 28 juni wordt er bij het Smart Industry fieldlab de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht een (gratis) 1-day workshop/training gegeven met als thema: ‘Digitalisering en cyber-security op de fabrieksvloer en productie equipment’.

 

 

Workshop

Met het koppelen van de werkvloer aan het kantoordomein en het internet, ontstaan ook de cyberrisico’s. Productielijnen en apparatuur moeten veilig worden gekoppeld. Cyber risico’s moeten begrepen worden zodat passende maatregelen genomen kunnen worden. Een hack kan de schade groot zijn, maar omdat er productieapparatuur wordt aangestuurd, zijn er ook veiligheidsrisico’s en eisen. Wat houdt fabrieksvloer en equipment datacollectie in en wat kan ik met die data. Wat is de OPC UA standaard, wat is de status van open source systemen en hoe past ik die toe en vooral hoe maak ik mijn systeem cyber veilig? Op het einde van deze workshop hebben deelnemers inzicht hoe ze e.e.a. zelf kunnen toepassen.

 

De workshop bestaat uit drie onderdelen:

  • Hoe kun je eenvoudig automatische data uit equipment en van de werkvloer verzamelen
  • En doe je dat cyber veilig en hoe cyber risico’s beheerst kunnen worden;
  • Praktische trainingen met Industriële I/O, een PLC en een (Raspberry)Pi computer, waarbij deelnemers zelf aan de slag gaan met data collectie en visualisatie terwijl ze ondertussen gehackt worden en steeds beter leren hun data op een cyber veilige wijze te verkrijgen.

 

Deze workshop is mogelijk gemaakt met een opstartsubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, om in het kader van het Smart Industry programma, de cyber veiligheid in de industrie te vergroten.

 

Voor wie?

Er is plaats voor 24 personen met de voorkeur voor 2 personen per bedrijf (management/operationeel technisch equipment/systeem beheer, kennis niveau HBO of MBO met extra ICT en/of PLC ervaring).

 

Datum & Locatie

28 juni 9.30-17.00 bij de Duurzaamheidsfabriek fieldlab in Dordrecht. U kunt zich opgeven via info@smartindustry.nl

 

 

Gegevens

Datum:
juni 28, 2019
Tijd:
09:30 - 17:00
Categorie: