menu-close

LinkedinTwitterFacebook

ActieAgenda Zuid-Holland: Blauwdruk nieuwe economische motor 

De ActieAgenda voor de Technologische Industrie in Zuid-Holland is de blauwdruk voor die nieuwe economische motor. Daar verwachten we veel van: een verdubbeling van de omzet en dus de toegevoegde waarde in 20305. Ongeveer 30.000 extra banen. Producten die onze wereld schoner, duurzamer en gezonder maken. De ActieAgenda bouwt voort op een sterk fundament. Het vormt de uitwerking van het hoofdstuk ‘maakindustrie’ in de Groeiagenda Zuid-Holland. Het bouwt voort op significante investeringen van provincie, MRDH en vele andere partijen in SMITZH en in HI, het platform voor de Technologische Industrie in Zuid-Holland. Ook het Human Capital Akkoord vormt een deel van het fundament. De ActieAgenda is een initiatief van de Economic Board Zuid-Holland (EBZ), HI en InnovationQuarter.

 

 

Zuid-Holland heeft alles in huis om opnieuw de economische motor te worden van Nederland en zelfs van Noord-West Europa:

  • De brede innovatieve technologische industrie die nu tien procent van de toegevoegde waarde in Zuid-Holland creëert en met tien procent per jaar groeit.
  • Een indrukwekkend secundair onderwijssysteem van CiV’s, CoE’s, VMBO, ROC’s, hogescholen en universiteiten, die samen meer dan de helft van de wetenschappelijke technici van Nederland opleiden.
  • De meest ondernemende regio van Nederland met daarin een van de beste universitaire incubators ter wereld.
  • Een indrukwekkende infrastructuur voor innovatie met tientallen fieldlabs en hotspots en regionale overheden die daarin fors investeren.
  • Dit alles rondom het grootste logistieke knooppunt van Europa.

 

Maar al deze losse onderdelen, hoe glanzend ook, maken niet vanzelf een draaiende motor. Bedrijven worden geremd in hun groei door een tekort aan talent, geschikte bedrijfsruimte en door remmende wetten en regels. Samenwerking in innovatie, broodnodig vanwege de snelle complexe technologische ontwikkelingen, kan nog veel beter. Zeker tussen sectoren. En om alle onderdelen efficiënt te assembleren tot een Formule-1-motor is bovendien meer leiderschap nodig.

Zicht op de lange termijn

Bij de totstandkoming hebben honderden bedrijven en andere belanghebbenden een rol gespeeld – en die onderschrijven de agenda ook. Het woord corona komt u in de ActieAgenda nauwelijks tegen. Hoewel de verschillen in subsectoren flink zijn, is de Technologische Industrie als geheel niet ernstig geraakt en groeit soms zelfs. Wel is de wereld veel dynamischer geworden. Daniel Isenberg (Hoogleraar ondernemerschap, Harvard) zei daarover: ‘COVID-19 vraagt van ondernemers hetzelfde als altijd: in te spelen op veranderingen in de omgeving. Meer dan gewoonlijk, dat wel.’ Het is dus belangrijk het hoofd koel te houden en het zicht op de lange termijn scherp te hebben. Dat is precies het doel van deze ActieAgenda.

Download hier de ActieAgenda Technologische Industrie Zuid-Holland.

 

Doet u mee? 

We dagen u uit om met ons deze ambities waar te maken, als ondernemer, onderzoeker, onderwijzer, overheid, adviseur, financier, marketeer, certificeerder, industrieel ontwerper of welke andere rol u vervult in ons snel ontwikkelende ecosysteem.

Doet u ook mee? Laat ons weten wat voor u belangrijk is via dit formulier: https://bit.ly/3lcUwBG