menu-close

LinkedinTwitterFacebook

Laden Agenda

Prof meets CTO @ ARCNL Amsterdam

Prof meets CTO @ ARCNL Amsterdam

juli 4 @ 3:30 pm - 6:30 pm

Op dinsdag 4 juli organiseert Holland Instrumentation ‘Prof meets CTO’ bij ARCNL Amsterdam

Versterking van de aansluiting tussen universiteiten en bedrijfsleven is een belangrijke doelstelling van Holland Instrumentation. Op de ‘Prof meets CTO ‘ bijeenkomsten presenteren onderzoekers hun faculteit en een aantal interessante innovaties waaraan wordt gewerkt. De bijeenkomsten staan open voor leidinggevende personen (directieniveau) van Holland Instrumentation deelnemers. De deelnemers bespreken de gepresenteerde innovaties en geven terugkoppeling aan de onderzoekers in de vorm van commentaar, advies, voorstellen voor gezamelijke ontwikkelingen, of financiering.

Deze aflevering in de succesvolle serie van Holland Instrumentation (www.hollandinstrumentation.nl) wordt gehouden bij ARCNL, het Advanced Research Center for Nanolithography, op het Amsterdam Science Park (ASP – www.amsterdamsciencepark.nl). Voor velen is het een verrassing hoeveel high-tech ontwikkelingen er op het ASP te vinden zijn. We hebben een bijzonder programma dat het brede technologieveld uit deze regio representeert. De fundamenteel wetenschappelijke ontwikkelingen vanuit UVA, VU, ARCNL en AMOLF en de innovatieve productontwikkeling bij de start-ups die uit deze researchorganisaties voortkomen, staan hierbij centraal.

Ons programma neemt twee specifieke elementen onder de loep, waarin Nederland een koppositie inneemt. Het eerste betreft onderzoek en toepassing van zogenaamde nanofotonica – de manipulatie en toepassing van licht op de nanometerschaal. Niet alleen vormt dit een inspirerend onderzoeksterrein, maar het vormt ook een bron van uiteenlopende, nieuwe technieken en producten. De tweede combinatie van onderzoek en industrie betreft zaad- en plantveredeling. Op dit terrein wordt veel onderzoek gedaan bij de UvA, terwijl er een grote concentratie van verwante industrie te vinden is in Noord Holland, deels gebundeld in Seed Valley.

 

De “Prof’s”

 • Prof. Albert Polman (AMOLF) – Hoofd programma “Light management in new photovoltaic materials”, AMOLF, www.amolf.nl
 • Op slimme manier gebruik makend van nanophotonics, d.w.z. het managen van licht op de nanometer-schaal, legt Polman met zijn team de basis voor de zonnecellen van de toekomst.
 • Prof. Fred Brouwer (UvA en ARCNL) – Hoogleraar “Spectroscopy and Photonic Materials”, UvA, www.uva.nl
 • Gesteund door geavanceerde spectroscopie ontwikkelt Brouwer ‘moleculen op maat’, met een nadruk op moleculen met bijzondere optische eigenschappen voor gevarieerde toepassingen.
 • Dr. Stefan Witte (ARCNL en VU) – Werkgroepleider “EUV Generation and Imaging Group”, ARCNL, www.arcnl.nl
 • Witte is een expert op het terrein van zogenaamde lensvrije microscopie, een revolutionaire techniek geheel zonder lenzen om scherpe afbeeldingen te maken.
 • Prof. Michel Haring (UVA) – Hoogleraar Plantenfysiologie, UvA, www.uva.nl
 • Het onderzoek van Haring richt zich op de signaaltransductie van planten en probeert een antwoord te vinden op de vraag hoe planten communiceren met elkaar en met hun omgeving.

De “CTO’s”

 • Dr. Olivier HeyningCEO LUMICKS, Capture Molecular Interactions, www.lumicks.com Deze jonge spin-off van de VU is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van geavanceerde instrumentatie voor single-molecule experimenten, zoals Optical Tweezers – Fluorescence Microscopy.
 • Dr. Bram BouwensCIO Sensiflex, www.sensiflex.eu
 • Deze spin-off ‘in de kinderschoenen’ van Nikhef heeft een uiterst nauwkeurig systeem ontwikkeld voor het meten van relatieve posities en orientaties, dat gebruikt kan worden voor o.a. het monitoren van constructies, zoals gebouwen, bruggen en tunnels.
 • Drs. Joost VerbeekResearcher Enza Zaden, www.enzazaden.com
 • Enza is een internationaal groenteveredelingsbedrijf. Om de beste kwaliteit zaad te kunnen leveren ontwikkelt Enza Zaden zelf technologie, maar zoekt ook samenwerking met experts op het gebied van technologie, toepasbaar op zaad- of plantanalyse, (phenotyping), automatisering- en robotica, en data analyse.
 • Dr. Erik MandersCTO Confocal, www.confocal.nl
 • Confocal is een succesvolle Amsterdamse start up die op basis van de ReScan-technologie een module heeft ontwikkeld die elke fluorescentie-microscoop tegen beperkte kosten een aanzienlijke verbetering in gevoeligheid en resolutie kan geven.
 • Erwin CardolProgrammamanager Seed Valley, www.seedvalley.nlHet programma start met een korte introductie door gastheer Prof. Joost Frenken over ARCNL (www.arcnl.nl) en wordt afgesloten met een borrel met ruime gelegenheid tot napraten en netwerken.
 • Noord-Holland is een internationaal centrum voor plantveredeling en zaadtechnologie. Tientallen innovatieve bedrijven ontwikkelen betere tuinbouwzaden voor de groente- en sierbloementeelt en vormen samen een vooraanstaande tak van de Nederlandse high-tech industrie, die zich onderscheidt door kwaliteit en innovatie in plantveredeling en door handling- en analysetechnologieën. Seed Valley is de netwerkorganisatie voor deze industrie.

 

Datum & tijdstip:

Dinsdag 4 juli van 15.30 -18.30 uur

 

Locatie:

ARCNL

Science Park 110, Amsterdam

 

Aanmelden:

U kunt zich hier aanmelden.

 

Gegevens

Datum:
juli 4
Tijd:
3:30 pm - 6:30 pm
Categorie: